هدف: پژوهش حاضر با هدف تحلیل ادراک و تجربه زیسته زوجین در خصوص علل بروز جدایی عاطفی انجام شده است.
روش: این پژوهش از نوع مطالعات کیفی بود که بر پایه رویکرد پدیدارشناسی انجام گردید. دادهها، با استفاده از 20 مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با زنان و مردان متأهل یا دارای تجربه تأهل در2 شهر قم و تهران جمعآوری شده و به روش کُدگذاری نظری، تحلیل شدند. مشارکتکنندگان مبتنی بر تجاربشان در زندگی مشترک، ضمن توصیف علل شکلگیری و تشدید جدایی عاطفی زوجین، راههای پیشگیری و بهبود آن را پیشنهاد دادند.
یافتهها: تحلیل عمیق تجربهزیسته مشارکتکنندگان، به شناسایی 10 مقوله فرعی و در نهایت دستهبندی آنها در قالب 4 مقوله اصلی (زمینههای اصلی) منتج گردید. یافتهها نشان میدهد که چهار زمینه عمده در شکلگیری و تشدید پدیده طلاقعاطفی شامل «چالشهای روانی و اخلاقی»، «چالشهای عاطفی و جنسی»، «چالشهای اقتصادی»، «چالشهای فناوری ارتباطات» است.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش تنوع و تعدد علل زمینهساز جدایی عاطفی را نشان میدهد و بیانگر این است که این پدیده از علل مختلف و در هم تنیدهای تاثیر میپذیرد و بهمنظور کاهش پیامدهای ناگوار آن و زمینهسازی برای بهبود وضعیت موجود، ارتقای مهارتهای زوجین در مواردی نظیر هوش هیجانی، ارتباطات اثربخش و تقویت مهارتهای حل مسئله ضرورت دارد.